Subscribe:

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα;


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας συστηματικής ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2009 στο επιστημονικό περιοδικό “American Journal of Clinical Nutrition”, η διατροφική αξία των βιολογικών τροφίμων δεν διαφέρει από αυτή των συμβατικών. Η πεποίθηση πολλών ατόμων ότι τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας είναι ανώτερα θρεπτικά από τα συμβατικά δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την επιστημονική κοινότητα αφού η έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο δεν έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε θετικά και σταθερά αποτελέσματα.


Προκειμένου η ερευνητική ομάδα από το “London School of Hygiene & Tropical Medicine” να αξιολογήσει την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα διεξήγαγε μία συστηματική ανασκόπηση της υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων, όλα τα άρθρα που πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια συγκεντρώνονται και αναλύονται συστηματικά προκειμένου να διεξαχθεί ένα συνολικό τεκμηριωμένο συμπέρασμα. Από τις συνολικά 162 μελέτες που ανιχνεύθηκαν, στην παρούσα ανάλυση συμπεριλήφθηκαν οι 55 από αυτές σχετικά με το περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά των συμβατικών και βιολογικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα συμβατικά προϊόντα είχαν υψηλότερο περιεχόμενο σε άζωτο και χαμηλότερο σε φώσφορο, σε σύγκριση με τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε καμία σημαντική διαφορά στη σύσταση των δύο διαφορετικών κατηγοριών τροφίμων σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, νάτριο, β-καροτένιο, φυτικές ίνες και άλλες ενώσεις θείου.

Στην αρχική φάση της στατιστικής επεξεργασίας, όταν και οι 162 συνολικά μελέτες αναλύθηκαν ανεξάρτητα από την ποιότητά τους, η συγκέντρωση των φυτοχημικών, συστατικών με σημαντική αντιοξειδωτική δράση, βρέθηκε να είναι υψηλότερη στα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Ωστόσο, όταν λήφθηκε υπόψη η ποιότητα των μελετών, τα προαναφερθέντα αποτελέσματα έπαυαν να ισχύουν. Οι ερευνητές εικάζουν πως η συγκεκριμένη διαφορά πιθανότατα σχετίζεται με διαφορές στην εποχή συγκομιδής και τα είδη των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται, διαφορά που όμως δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να ωφελεί σημαντικά την ανθρώπινη υγεία. Κατανοούμε, λοιπόν, πως η διατροφική αξία των συμβατικών και βιολογικών προϊόντων είναι ισότιμη!

ΠΗΓΗ:
Dangour AD, Dodhia SK, Hayter A, Allen E, Lock K, Uauy R. Nutritional quality of organic foods: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2009 Sep;90(3):680-5.

το διαβάσαμε εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου